TEMPORANIA

Associació d'Educació Ambiental de la Selva

Entrevista a Temporània

Posted by temporania a Novembre 2, 2008

** En el darrer Quadern de Sils de setembre, hi apareix la següent entrevista a Temporània que a continuació reproduïm. Per descarregar-vos el Quadern de Sils on apareix l’entrevista cliqueu aquí.


Què és Temporània?

Temporània és una associació que es dedica a la promoció i educació ambiental d’espais naturals i culturals. Principalment realitza activitats educatives emmarcades en aquests espais adreçades a tota classe de públics. Actualment som cinc persones del poble.


Quan i per quins motius es va fundar?

Es va fundar el 2004 a partir de la iniciativa de tres joves del poble de Sils, de formació en Ciències Ambientals. L’Associació neix davant de la inexistència d’una entitat local relacionada amb l’àmbit de l’educació ambiental d’espais naturals i culturals, però també per l’existència d’un espai natural, l’Estany de Sils, en procés de restauració amb un alt valor ambiental. La nostra creació també es justifica per la creixent problemàtica ambiental i la necessitat de sensibilitzar a la població sobre aquests temes.


Quins objectius té l’Associació?

Temporània vol aconseguir la participació i la vinculació de la gent de poble de Sils a l’Estany i actuar com a mitjà de difusió a nivell natural i cultural. Vol també actuar com a ens dinamitzador en tots els nivells i provocar un canvi de percepció i conducta envers el medi ambient. A més, també vol donar suport i complementar les actuacions de l’Administració en l’àmbit corresponent.

Teniu alguna vinculació amb altres entitats del poble?

No tenim una vinculació permanent amb altres entitats del poble, però hem tingut relacions puntuals ja que hem fet visites guiades o hem col·laborat amb altres activitats amb diverses entitats com l’Esplai de Sils, l’Esbart Dansaire o l’ADF, entre d’altres. També estem oberts a totes aquelles entitats del poble que vulguin col·laborar amb nosaltres en temes mediambientals o altres propostes que puguin ser interessants per Temporània.


En quines activitats participeu en el poble?

Temporània participa en diverses activitats com l’obertura del Centre d’Informació de l’Estany de Sils en horari de caps de setmana i festius de 10 a 14h. També en activitats complementàries als diversos esdeveniments del poble de Sils que es puguin relacionar amb l’educació ambiental com el Concurs de fotografies durant la Festa Major de Sils o la col·laboració en activitats organitzades en el poble com la Diada de les Aus o el Dia Mundial de les Zones Humides.

L’Associació també fa visites guiades a l’Estany per a escolars o grups de gent, activitats extraescolars i tallers ambiental o elabora recursos educatius i formatius. Temporània ha col·laborat en jornades de voluntariat i/o jornades tècniques, com també jornades lúdiques i culturals, conjuntament amb altres entitats.

Quines d’aquestes activitats destaqueu per sobre de les altres que us relacionin amb el poble de Sils?

Una de les activitats que podem destacar més és l’Obertura del Centre d’Informació de l’Estany de Sils els cap de setmana i festius de 10 a 14h, ja que és el que ens vincula més amb la gent que ve a visitar l’Estany o que volen informació de primera mà sobre aquest indret del poble.

També podem dir que un any més, realitzem la 8a edició del concurs de fotografia per la Festa Major de Sils i muntem l’exposició de les fotografies presentades al concurs.

I amb l’educació ambiental i l’Estany de Sils?

Una de les activitats que ens agradaria destacar són les visites guiades en les quals hem col·laborat o que hem fet per diversos grups i col·lectius, com són la visita guiada durant la Llotja de l’Automòbil de Sils o bé, les jornades de voluntariat que organitza Acció Natura.

Una altre activitat a destacar és el quadern didàctic “A la descoberta de l’Estany de Sils, una història de la tortuga Poruga” que hem elaborat per cicle inicial i per cicle mitjà de primària. L’objectiu principal d’aquest quadern didàctic és donar a conèixer l’Estany de Sils mitjançant unes activitats a l’entorn de l’espai (sobre la història, la flora, la fauna, els usos humans…). És un projecte en el qual hem treballat des de l’any 2005 i ens fa il·lusió poder oferir a l’escola de Sils, però també a totes les escoles que vulguin treballar a l’entorn de l’Estany. Tot i que actualment és un projecte enllestit, l’Ajuntament encara l’ha d’acabar d’aprovar.

Quins projectes de futur teniu?

Actualment volem continuar amb els projectes que tenim engegats. Entre ells destaquem que l’abril de 2008 ens vam fer socis del Projecte Rius per tal de poder fer inspeccions en un tram de la Sèquia de Sils, sobre la qualitat de l’aigua. Es realitzen dues inspeccions a l’any, una a la primavera i una altra a la tardor.

Volem enllestir el quadern didàctic per tal de poder-ne fer difusió entre els diferents centres escolars de la comarca i poder, així, realitzar una prova pilot amb l’Escola de Sils.

Com podem conèixer més sobre l’activitat de Temporània?

Tenim un bloc que és http://temporania.bloc.cat on es dóna informació de l’Associació i de les darreres notícies. A més, qui hi estigui interessat pot col·laborar amb Temporània sent soci o voluntari per portar a terme totes aquestes activitats esmentades. Per fer-ho, només s’han de posar en contacte amb nosaltres temporania@hotmail.com.

Mònica Puntí Brun

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: