TEMPORANIA

Associació d'Educació Ambiental de la Selva

De l’orquídia palustre a la sortida fotogràfica a l’Estany de Sils

Posted by temporania a Juliol 31, 2011

Aquest mes de maig Temporània ha organitzat dues activitats diferents. La primera activitat ha estat una exposició sobre l’orquídia palustre en col·laboració amb l’Ajuntament de Sils. La segona activitat ha estat una sortida per fotografiar l’albada a l’Estany de Sils en col·laboració amb Fotocoach Tallers Fotogràfics.

L’exposició sobre l’orquídia palustre es va inaugurar el passat 15 de maig al Centre ’Informació de l’Estany de Sils en el marc de la 45a Exposició de Flors de Sils. Durant aquell dia va estar oberta de 10h a 14h i de 16h a 20h. Van passar per l’exposició més de 80 persones. Tothom qui encara no hagi pogut veure aquesta exposició informativa ho pot fer fins el 12 de juliol en horari de divendres a diumenge de 10h a 14h.

La sortida per fotografiar l’albada a l’Estany de Sils es va fer el passat 28 de maig a les 6h del matí. Es va fer una visita guiada a l’Estany de Sils amb les explicacions de Temporània i l’assessorament fotogràfic de Fotocoach. Una vintena de persones van participar a la sortida i van poder fer moltes fotografies. Seguidament es va oferir esmorzar a tots els participants que van poder valorar l’experiència.

Orquídia palustre

L’exposició ofereix una visió d’aquesta bonica planta als voltants de l’Estany de Sils amb tot un seguit de fotografies i explicacions que ens ajudaran a saber-ne una mica més.

L’Orquídia Palustre (Orchis laxiflora subsp laxiflora) pertany a la família Orchidacea i és una planta que creix en prats humits i aiguamolls entre els mesos de maig i juliol. Les seves flors són de color porpra intens amb una taca blanca al centre del label i al label plegat.

Aquesta espècie d’orquídia es pot trobar en els prats de dall de l’Estany de Sils. Aquest prat de dall és una comunitat semi natural que s’ha instal·lat i mantingut per l’acció de l’home, per tal d’obtenir aliment pel bestiar. L’home hi ha intervingut mitjançant la dalla, la pastura, l’adob, el reg, la sembra de plantes farratgeres i la retirada de les males herbes.

La principal amenaça d’aquesta espècie a l’Estany de Sils és la desaparició del prat de dall, ja sigui per l’abandonament d’aquesta activitat agrícola, la transformacióel prat de dall en una plantació d’arbres de creixement ràpid, el pas de noves infraestructures o l’ampliació de les existents.

Sortida fotogràfica

Els participants de la sortida es van dirigir a les 6h del matí a l’entrada de l’Estany de Sils per iniciar el recorregut pels diferents punts de captura de la sortida del sol. Des de Fotocoach Tallers Fotogràfics es van apuntar algunes bases essencials, tant per a la fotografia reflex com la fotografia amb càmera compacta, totes dues elles útils i necessàries per a diferents situacions.

La claror vermellosa es va fer present cap a les 6:20h del matí, tot i que el cel ennuvolat no va permetre que es pogués observar i captar correctament la sortida del sol. Malgrat tot, la llum de primera hora del matí va ser interessant per poder fotografiar paisatges, espontànies, insectes, aus,… Fent un recull de moments molt peculiars de la nostra estada per la zona humida. Cada explicació sobre l’entorn i la presència de flora i fauna va poder ser il•lustrada gràficament a través d’ulls i càmeres simultàniament.

Els participants van poder gaudir d’una experiència gratificant, en bona companyia i coneixent en profunditat tot allò que retrataven a través de les explicacions que se’ls va fer des de Temporània.

Article publicat al Quadern de Sils núm. 71 de juny de 2011.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: