TEMPORANIA

Associació d'Educació Ambiental de la Selva

Millora l’estat de la Sèquia de Sils a la inspecció de primavera

Posted by temporania a Juliol 31, 2011

Des de la primavera del 2008, Temporània realitza les corresponents inspeccions d’aigua d’un tram de la Sèquia de Sils, en el marc de les campanyes que promou l’Associació Hàbitats-Projecte Rius. Enguany, s’han denotat certes diferències respecte les darreres inspeccions que fan pensar en una petita millora del seu estat. Aquestes millores s’han observat tant a nivell visual (augment de la fluïdesa de l’aigua en la llera, absències d’olors, etc) com a nivell ecològic. Si comparem els resultats amb les darreres inspeccions, siguin a la primavera o a la tardor, la Sèquia estava en un estat anomenat “Sense vida” (que ens indica un estat molt greu) el qual ha ascendit a un valor superior de “Malalt” (que indica un resultat moderat-mediocre). Aquests valors s’obtenen a partir de l’observació del que s’anomenen macro invertebrats, que són petites larves, principalment d’insectes, que viuen a l’aigua, enterrats o enganxats a les pedres del riu. En funció de les famílies que s’hi troben l’estat és millor o pitjor. Per tant són els nostres indicadors, com si poséssim un termòmetre i ens digués l’estat en què es troba.

No cal oblidar altres paràmetres que s’observen en aquestes inspeccions. Alguns són químics, que ens ajuden a imaginar quin tipus de substàncies afecten als rius, què s’hi aboca, si es dissolen correctament o reaccionen amb altres elements. D’altres són índexs de vegetació, que ens indiquen en quin estat es troba el bosc de ribera, si és continu i es troba ben connectat amb el seu entorn. Aquest índex sol donar moderat (en un rang entre bona qualitat i deficient) en ambdues riberes, donat les discontinuïtats i les activitats que es realitzen en les seves immediateses. En el conjunt de les anàlisis també s’inventarien les espècies vegetals i faunístiques, els impactes detectats, deixalles i col·lectors.

La propera campanya es realitzarà del 15 de setembre al 15 d’octubre de 2011 aproximadament. Si algú té interès a acompanyar-nos i a participar de la inspecció, només cal posar-se en contacte amb nosaltres a temporania@hotmail.com.

Article publicat al Quadern de Sils núm. 71 de juny de 2011.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: